Mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

 

akadalymentes
Ma 2018. 10. 24, szerda, Salamon napja van. Holnap Bianka napja lesz.
Nyári tábor 2017.

Nyári tábor 2017.

2017. június 26-30. között táboroztunk a Balatonnál. Rendhagyó módon, idén Siófokon. Megcsodáltuk a Balaton fővárosának nevezetességeit, parkjait, köztéri szobrait. Fürödtünk, hajókáztunk, amíg az időjárás kegyes volt hozzánk. Az esős napon diákjaink legnagyobb örömére moziban voltunk. A kellemes élményünket fokozta a helyi emberek segítőkészsége, nagyvonalúsága, számtalan pozitív diszkriminációban, meglepetésben volt részünk.

Ez úton is köszönjük:

  • a siófoki strand üzemeltetőjének, hogy többször belépőjegy váltása nélkül strandolhattunk
  • Szabó Kornéliának a Kornélia Étterem tulajdonosának, hogy jutányos áron ebédelhettünk
  • egy anonim fiatalembernek, aki egy pohár üdítőre hívta meg csoportunkat
  • a stand egyik fagyisának, aki sokgombócos fagyival lepett meg bennünket
  • a Barrakúda sétahajó tulajdonosának, aki kedvező áron biztosított számunkra belépő jegyet

További hálával tartozunk Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának, aki a városi pályázaton támogatásban részesítette nyári táborunkat. Valamint iskolánk DÖK –nak, aki nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is segítette hetes programunk megvalósulását.

Utoljára, de nem utolsó sorban köszönetemet fejezném ki kollégáimnak, akik idejüket, energiájukat nem kímélve vállalták a táboroztatással járó munkát és felelősséget.

  • Csádyné Székely Ildikó, gyógypedagógiai asszisztens
  • Pintérné Simon Marianna, gyógypedagógiai asszisztens
  • Ratkovicné Kiczenkó Lukrécia, tanító
  • Simon Bea, gyógypedagógiai asszisztens

                                                                                                                                                                                              Sághi Eszter
                                                                                                                                                                              gyógypedagógus, táborvezető
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Becsengettek 2017.

Becsengettek

2017. szeptember 1-én kezdetét vette a 2017/18-as tanév. 128 tanuló lépte át az iskola kapuját. Három tagozaton folyik a nevelés-oktatás intézményünkben – tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista tagozaton. A csengő reggel nyolc órakor, a tanévnyitó ünnepségre szólította a diákságot. Intézményvezetőnk, Éder Etelka beszámolt a nyár történéseiről és az előttünk álló év eseményeiről. Mayer Hanna, 5. osztályos és Aslan Dávid 7. osztályos tanuló szavalattal, iskolánk pedagógus kórusa egy vidám dallal köszöntötte a nebulókat. Sérült Fiatalok Nemzetközi Találkozója 2017.

Sérült Fiatalok Nemzetközi Találkozója

2017. szeptember 13-án a Napos Házban volt iskolánk 3 készségfejlesztő iskolai csoportja. A ház dolgozói, lassan két évtizede szervezik a sérült fiatalok találkozóját. Városi, osztrák és szlovák partnerek éves találkozási lehetősége ez a nap. Intézményünk egy vidám jelenettel és verssel színesítette a programkezdő perceket. A vendéglátó kézműves foglalkozással, ügyességi feladatokkal, kutyás bemutatóval készült a meghívottak szórakoztatására. Finom ebéddel és városnéző vonatozással zárult a nap.


 

Ingyenes kirándulás a budapesti állatkertbe 2017.

Ingyenes kirándulás a budapesti állatkertbe

2017. szeptember 18-án csaknem kiürült az iskola. Diákjaink többsége Budapesten volt, a  XXVI. Sérült Gyermekek Napján, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével közösen 1992 óta rendez meg minden esztendőben. A megyei ÉSSE szervezetnek köszönhetően, a helyi busztársaság 2 autóbuszt biztosított ingyenesen számunkra. Köszönjük!

További részletek:
http://www.zoobudapest.com/rolunk/hirek/kilencezernel-is-tobben-voltak-a-serult-gyermekek-napjan


TeSzedd! 2017.

Te szedd akció

Iskolánk tanulói 2017. szeptember 15-én önkéntes munkában vettek részt. Bekapcsolódtunk a TESZEDD akcióba. Egy órát áldoztunk az életünkből,  környezetünk tisztaságáért. Ez a projekt szorosan kapcsolódik egyik kiemelt éves nevelési programunkhoz, a fenntarthatósághoz. A Földművelésügyi Minisztérium biztosította a szemétszedés kellékeit, a kesztyűt és a zsákot. Iskolánk környékét megtisztítottuk, hamar megteltek a zsákok. Köszönjük minden diáknak és pedagógusnak az aktív közreműködést!

Részvétel a DanubeParks természetvédelmi programban

Részvétel a DanubeParks természetvédelmi programban

2017. szeptember 22-én intézményünk 8. osztályos tanulói a budapesti Don Bosco iskola tanulóival közösen részt vettek a dunaszigeti ökoparkban egy egykori szárazgyep rehabilitációjában Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnökének vezetésével. A projekt a DanubeParks természetvédelmi program részeként valósult meg. A projekt célja, hogy honos növényfajokból álló gyeptársulást hozzanak létre. A résztvevő gyerekek a korábban bevetett különböző fűfajták között sarjadt gyomot távolították el, mely egy észét s tájközpont birkáival etették meg. Ezután olyan húsz különböző növényfaj magját és termését vetették el, amelyek jól fogják a területen érezni magukat. A gyerekek keze nyomán a jövőben kocsord, fátyolvirág, komócsin, szikár habszegfű, homoki útifű és ökörfarkkóró sarjadhat az ökoparkban. Kocsis Júlia fitoterapeuta a területen gyűjtött gyógynövények a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait mutatta be a diákoknak.-
Köszönjük a Pisztráng Kör elnökének a tartalmas programot!
(forrás: Kisalföld 2017. szeptember 25. Gondrá Flóra Fátyolvirágtól útifűig című cikke)
                                                                                                                                                                                            Maász Györgyi
                                                                                                                                                                                       gyógypedagógus, ofő

Európai Diáksport Nap

Európai Diáksport Nap

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a 2017/18-as tanévben is meghirdette az Európai Diáksport Napját. 2017. szeptember 29-én (pénteken) részt vettünk ezen a rendezvényen. Iskolánkat 100 tanuló és 38 felnőtt képviselte a programon. Minden tagozatunk részt vett valamilyen formában, saját képességeiknek megfelelően.  120 percet kellett aktív sportolással eltöltenünk. Közös bemelegítés után 6 állomást állítottunk össze a csapatoknak, amelyeket forgószínpad szerűen telesítettek. Végül a kötelező (2017 m) futással zárult a programunk. Néhány csoportunk úszásoktatáson vett részt, autista csoportunk pedig kilátogatott a fitnesz játszótérre.  Szerencsére az időjárás is mellénk szegődött!  Nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a kollégáknak az aktív részvételt ezen a programon!

 További képek a Galériában                                                                                                                                                                                         Takácsné Zsigmond Éva
 

Megemlékezés az aradi tizenháromról

Megemlékezés az aradi tizenháromról

2017. október 6-án, a negyedik óra elején emlékeztünk meg, az 1849-es októberi nap eseményeiről. Az autista munkaközösség pedagógusai elevenítették fel a 168 évvel ezelőtt történteket. Idézték a hősök utolsó szavait, fejet hajtva fotóik előtt. 

Esély Sportnap - Fogyatékossággal Élők Sportnapja

Esély Sportnap - Fogyatékossággal Élők Sportnapja

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület fenntartásában működő Győr-Moson-Sopron Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház 20. alkalommal szervezte meg a fogyatékkal élők sportnapját Győrben. 2017. október 18-án iskolánk két készségfejlesztő iskolai csoportja is részt vett a napon. A csapatokat akadályverseny várta délelőtt, amelyen a Foglalkoztató 4. csoport, több részvevő csapattal együtt a IV. helyen végzett. Délután egyéni számokban mérhették össze ügyességüket a versenyre jelentkezők. 


Megyei atlétikaverseny – őszi forduló 2017.

Megyei atlétikaverseny – őszi forduló 2017.

Ismét sikeresen szerepeltek diákjaink a megyei atlétika bajnokság őszi fordulóján Győrben. Hima Diána - 7. osztályos tanuló - a  III. korcsoportban két aranyérmet is szerzett. Legmesszebbre hajította a kislabdát és a legmesszebbre ugrott kortársai közül.
Gratulálunk! 

„Most eljött számunkra az emlékezés napja”

„Most eljött számunkra az emlékezés napja”

Ez volt a kezdő dia felhívása a PowerPointos kivetítőn.  Pénteken a 2. órában emlékeztünk meg az 1956-os őszi eseményekről. A nyolcadik osztályos tanulók és nevelői Maász Györgyi, Kovalszkiné Szekretár Erika interaktív összeállítással elevenítették fel a 6 évtizeddel ezelőtt történteket. Idézetek, zenei betétek színesítették a műsort.
  

2017. október 26-án, a városi emlékehlyen is fejet hajtottunk a sortűz névtelen áldozatai előtt.

 

Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára

Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára

Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban megvalósuló PaNaNet+ projekt egyik kiemelt célja a sérült és fogyatékkal élő gyermekek természeti élményszerzésének elősegítése környezeti nevelési programokon keresztül. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság magyar és osztrák környezeti nevelőknek, sérült gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak szervezett tanulmányutat Nürnberg térségében, hogy az ottani jó gyakorlatokat személyesen megismerve és átélve 2018-ban magyar és nemzetközi szakértőkre-, illetve a mintegy 30-35 résztvevő közösségi tudására építve valósítsa meg továbbképzési programját.

„Nemzeti parki környezeti nevelőként megtapasztaltuk azt, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek indoor és outdoor környezeti neveléséhez hiányos a felkészültségünk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy e gyermekek életminőségének javításában komoly lehetőségek rejlenek, ha a természeti élményszerzés lehetőségét minél inkább képesek vagyunk kiterjeszteni számukra. A projekt keretében magyar és osztrák nemzeti parki, natúrparki és civil szervezetekben dolgozó környezeti nevelőknek, valamint a fogyatékkal élő gyermekeket fejlesztő pedagógusok részére nyílik lehetőség, hogy elsajátíthassák azokat a technikákat, amelyek révén a természeti élményszerzés magas színvonalon biztosítható e gyermekek részére is.” - mondta el Fersch Attila a Nemzeti Park osztályvezetője, a program szakmai koordinátora.

A továbbképzés első lépéseként úgynevezett motivációs tanulmányúton vettek részt az érdeklődő pedagógusok, környezeti nevelők. Az ötnapos bajor tanulmányút célkitűzése az érdeklődés felkeltése és elköteleződés megalapozása volt a téma iránt. A résztvevők egy része napi kapcsolatban van sérült-, fogyatékkal élő gyermekekkel az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményben (EGYMI), sokaknak viszont még nem volt kapcsolata ilyen gyermekekkel, de meg van bennük a nyitottság, hogy környezeti nevelési programjukba, kínálatukba felvegyék a célcsoportnak szánt speciális programokat.

Győr-Moson-Sopron megyéből számos intézmény kapcsolódott a programhoz. Az iskolákat Sopronból a Kozmutza és Doborjáni-, Mosonmagyaróvárról az Éltes EGYMI képviselte. A szociális intézmények részéről a soproni Alpokalja Szociális Központ (Tómalom utca), míg a programkínálati oldalról az alakuló Szigetközi Natúrpark, Pisztráng Kör Egyesület és a Futura Élményközpont munkatársai vettek részt.

Az osztrák-magyar vegyes csoport nem érkezett üres kézzel a német fogadó szervezethez, diákokhoz. Bajorország ezen részén a tavaszi fagyok szinte teljesen megsemmisítették az almatermést. A sérült gyermekek az élmény alapú munkapedagógia keretébe alma levet készítenek, amit aztán értékesítenek, és a bevételből tudják az outdoor környezeti nevelési programokat, utazásaikat finanszírozni. Termelői felajánlásból három mázsa alma utazott a csoporttal a Kőszegi-hegységből Altdorf bei Nürnbergbe, amiből almalé készül, s jövő év tavaszán a német diákok viszontlátogatása során kóstolót hoznak belőle.

A képzési program 2018-ban folytatódik. A Fertő-Hanság Nemzeti Park sarródi központján kívül a résztvevők ellátogatnak az Írottkő Natúrparkba, illetve a vasi EGYMI-kbe is, ahol a diákok aktív közreműködésével gyakorlatorientált képzési program valósul meg. A program felett fővédnökséget Szekeres Pál olimpiai és paraolimpiai bajnok vívó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa vállalta.

http://www.szherdeszet.hu/hirek/akadalymentes-termeszeti-elmeny-fogyatekkal-elo-gyermekek-szamara.html

Megyei Labdarúgó Torna Őszi forduló

Megyei Labdarúgó Torna Őszi forduló

Iskolánk focicsapata 2017. október 25-én labdarúgó tornán versengett Győrben. A megye 4 gyógypedagógiai intézménye delegált csapatot a fordulóra. A körmérkőzést az előkelő második helyen zárták diákjaink. Gratulálunk!

Kismesterségek napja 2017

Kismesterségek napja 2017

Új kezdeményezés indult Csornáról, az eddigi őszi, tanévkezdő rajzpályázat helyett. Kézműves élménynapot szerveztek a megye gyógypedagógiai intézményei számára. Pénteken (2017.11.10.) 4 fős csapattal delegáltattuk magunkat. 6 állomáson ügyeskedtek diákjaink agyagoztak, körmöcskéztek, díszítettek mézeskalácsot, fontak vesszőkosarat, hímeztek és közben játékos formában megismerkedtek a népi kismesterségekkel. A résztvevők beszámolója szerint, nagyon jól érezték magukat.

Zöldségkóstolás

Zöldségkóstolás

Az iskolagyümölcs program keretén belül zöldségkóstolásra nyílt lehetőségünk az elmúlt héten. A kiszállított gyümölcsökkel megérkeztek a zöldségek is. Minden tagozat a maga módján készült. Mondókázással, dalolással, IKT feladatsor elvégzésével és a tematikus programfüzet kitöltésével több oldalról is körbejártuk a témát.  
További képek a Galériában

Takarékoskodj okosan!

 Takarékoskodj okosan!

Munkaközösségi munkatervünkben október végére terveztük a „Pénz7 programunkat” a tanév elején. Ezt a pénzügyi és vállalkozói témahetet valósítottuk meg 2 hétre elnyújtva. A takarékosság fogalma, a pénzzel való bánásmód, a vállalkozói szellem megjelent a tanórák anyagába ágyazottan is. Megmutatták a gyerekek, hogyan tudnak ők is takarékoskodni a vízzel, szappannal, az árammal. Olyan tudást szereztek, amit majd felnőtt korukban is hasznosíthatnak. Igyekezetüket játékpénzzel jutalmaztuk. Az összegyűjtött pénzt a program végén a „kisboltban” beválthatták apró ajándékokra. Célunk volt, a XXI. század köznevelési elvárásainak megfelelő szemléletformálás, a mindennapokban használható gyakorlati ismeretek játékos, élményszerű átadása. A gazdasági és pénzügyi nevelés mellett a családi életre nevelést is szem előtt tartottuk. Fokozott figyelmet fordítottunk a pénzhasználat segítségével a tanév kiemelt feladatának megvalósítására, az erkölcsi nevelésre is.  A program felelőse: Standi Réka Katalin gyógypedagógus volt.
További képek a Galériában

                                                                                                        Sztányiné Schvábli Andrea
                                                                                                           mk-vezető alsó tagozat

Márton napi vigasságok

Márton napi vigasságok

November 13 – án rendeztük meg a Márton napi délelőttünket. A program szervezője Somogyiné Kopócs Szilvia volt. Felelevenítettük Márton püspök legendáját, majd az IKT táblán oldhattak meg a témához kapcsolódó játékos feladatokat a gyerekek. Ezután különböző technikákat alkalmazva készíthettek libákat a pedagógusok vezetésével. Libás verseket, mondókákat tanulhattak az egyik állomáson, majd népi gyermekjátékokat játszhattak a gyerekek. Vidám délelőttöt tölthetett együtt a TANAK alsó.
További képek a Galériában

                                                                                                           Sztányiné Schvábli Andrea
                                                                                                              mk-vezető alsó tagozat

Pályaválasztási nap ALSÓ T 2017

Pályaválasztási nap – Egy hasznos délelőtt a tehenészetben

November 10 - én, a TANAK tagozat alsó 1 – 4 osztálya a Pályaválasztási nap alkalmából ellátogatott a Lajta – Hanság Zrt. kimle – károlyházi tehenészetébe. Sok érdekes információt kaptunk az ott folyó munkáról. Betekinthettünk az állatgondozók munkájába, megnézhettük a gépesített fejést a körforgós fejőberendezés használatának ideje alatt. Láthattunk a maga valójában tehenet, szarvasmarhát, simogathattunk kisborjakat is. A programunk megszervezését Molnár Klaudia néninek köszönhetjük. Az utazást vonattal oldottuk meg, ami szintén nagy élményt jelentett a gyerekek számára.

                                                                                                                  Sztányiné Schvábli Andrea
                                                                                                                            mk-vezető alsó t

Pályaválasztási nap - felső tagozat 2017

Pályaválasztási nap  -  felső tagozat 2017

2017. november 10-én tartottuk meg a Pályaválasztási Napot. A TANAK felső tagozatának négy osztálya különböző helyszíneken, különböző programokon vett részt. A 8. osztályosok Győrbe utaztak a Pályaválasztási Kiállításra, melyről több tanulónk úgy érkezett vissza az iskolába, hogy eldöntötte, hova fog továbbtanulni.
A többi osztály reggel az iskolában egy interaktív pályaválasztási előadáson vett részt, ahol a továbbtanulási lehetőségekkel és szakmákkal ismerkedtek meg.
Ezt követően a 6. osztályosok a jánossomorjai PEZ gyárba látogattak. Megismerhették az üzemet, a munkalehetőségeket. Az ott gyártott termékeket megkóstolhatták, ajándékkal és tele élménnyel tértek vissza az iskolába.
Az 5. és 7. osztályosok három helyszínen három szakma bőrébe bújtak. Voltak parkgondozók, ők az iskola környékét tették szebbé. Voltak asztalosok, ők a műhelyben próbálták ki a különböző eszközöket, szerszámokat. Voltak pékek, akik a konyhában kenyeret és sós kiflit sütöttek. Termékeiket egy mosolyért el is adták az iskolatársaiknak.
A nap zárásaként egy totót töltöttek ki a tanulók, melyben számot adhattak arról, mennyire figyeltek a nap folyamán.
Minden tanulónk jól érezte magát ezen a napon.
További képek a Galériában

                                                                                                  Komlósi Tünde
                                                                                                 mk-vezető felső t


 

Szakolcai fellépés

Szakolcai fellépés

A Grundtvig projektben megismert szlovákiai „Zöld ház” idén ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját amelyre iskolánk is meghívást kapott. Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a két intézmény között az évek során. 2017. november 14-én zsúfolásig megtelt kultúrházban lépett fel néptáncos csoportunk. Sztányiné Schvábli Andrea és Gerdesics Józsefné tanította be a palotást, amellyel nagy sikert arattak tanítványaink. Másnap az intézményben kézműves foglalkozáson vettünk részt.
További képek a Galériában


Euritmia foglalkozás

EURITMIA foglalkozás

Kedden a hatodik órában, euritmia foglalkozást tartott nálunk Gubóné Héregi Kata euritmia-oktató. A waldorf -iskolákban alkalmazott módszer, egyfajta mozgásművészet. Fejleszti a ritmusérzéket, a nagymozgásokat, a téri- és idői tájékozódást. Tanítványaink lelkesen kapcsolódtak be a mozdulatsorok utánzásába.

Járási gyógypedagógusi munkaközösség alakuló megbeszélése

Járási gyógypedagógusi munkaközösség alakuló megbeszélése

2017. november 21-én az EGYMI kezdeményezésére megbeszélésre hívtuk az együttnevelést segítő pedagógusokat. Törvényi előírás - az egységes szakmai eljárás érdekében - egy munkaközösség létrehozása. Az EGYMI szakmai bázisként koordináló, szakmai-módszertani szerepet kíván betölteni a leendő munkaközösségben. PowerPointos kivetítésben felvázoltuk a kötelező egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs és rehabilitációs ellátás mentét, az alapvető fogalmakat, és kompetenciákat. Segítséget nyújtottunk az egyéni fejlesztési terv elkészítéséhez. Bemutattuk eszközkölcsönzőnket, lehetőséget biztosítva fejlesztő eszközök kikölcsönzésére. Végül a második félév tervét ismertettük. A járás iskoláinak többségéből érkezett gyógypedagógus a megbeszélésre.

 

Pályaválasztási nap ÉAK tagozat

Pályaválasztási nap ÉAK tagozat

Az ÉAK tagozat tanulói is aktívan, változatos tevékenységekkel kapcsolódtak be Pályaválasztási nap programjaiba. Minden csoportunk interaktív feladatokkal kezdte a napot, melynek keretében számos szakmával, foglalkozással ismerkedhettek meg. Ezt követően a szivárvány- és a pillangó csoport egy építkezésre látogatott el, a Kisvakond és az F1 csoport pékségbe, az F2 csoport pedig virágboltba. A szakiskolai csoportjaink üzemlátogatáson vettek részt a Lajta Pékségbe, ahol többféle termék készítését is bemutatták. A tanulók érdeklődéssel figyelték az egyes munkafolyamatokat. Mindegyik csoportunk hasznos, tartalmas, vidám délelőttöt töltött el.
                                                                                                                 Némethné Szabados Hajnalka

Adomány-hagyomány vetélkedő

Adomány-hagyomány vetélkedő

Intézményűnk négyfős csapata 2017. november 17-én részt vett a győri Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI Adomány-hagyomány elnevezésű vetélkedőjén. A szervezők visszarepítettek bennünket szüleink és nagyszüleink gyermekkorába. Diafilmet bemutató mozi látogatása, totó, palacsintasütés, célba dobás, „retro” játszóház, kézműves foglakozás nyújtott kellemes élményeket számunkra a délelőttöt során. Csapatunk az élményeken túl oklevéllel, ajándékcsomaggal tért haza.
Köszönjük a szervezőknek a szíves vendéglátást és a programokat.
                                                                                                     Maász Györgyi
                                                                                                    gyógypedagógus

Egészségnap 2017

Egészségnap

2017. november 22-én, a 3. óra után egészségnappal folytatódott a délelőtt. A városi pályázaton nyert összeget fordítottuk a napra. Gyümölcskóstolás, gyermekjóga, mézkóstolás, hangtál – terápia, változatos eszközök, módszerek kipróbálását tette lehetővé a megítélt támogatás. Megkóstoltuk a vegyes virág- és az akácmézet. Jógaerdőben sétáltunk az állatok mozgását utánozva. Kicsi magból virágzó fává növekedtünk a tibeti hangtálak és hangkeltő eszközök megszólaltatásával. Kóstolhattunk déligyümölcsöt és almát. A tagozatok ezen kívül egy-egy állomással várták a diákokat. 
További képek a Galériában

Megyei Asztalitenisz Bajnokság

Megyei Asztalitenisz Bajnokság

Tanítványaink 2017. november 23-án Győrben voltak asztalitenisz bajnokságon, ahol korcsoportonként átlagosan 2-3 mérkőzést játszottak.  Diákjaink egészen az első és a második helyig pingpongozták fel magukat. Kísérő tanáruk Faragó György gyógypedagógus, dicsérte a gyerekek viselkedését, lelkesedését, helytállását.

Hima Diána I. helyezés

Balikó Renátó I. helyezés

Szücs Zoltán II. helyezés

Nyúl Balázs II. helyezés

Gratulálunk!

FODISZ - Megyei Terematlétika Diákolimpia

FODISZ - Megyei Terematlétika Diákolimpia 

2017. november 22-én  7 tanulóval részt vettünk Győrben az alsó tagozatosok  TEREMATLÉTIKA DIÁKOLIMPIÁJÁN.
(1. osztály Kótai Krisztofer, 2. osztály Orbázi Krisztofer, 3. osztály Németh Roxána Julianna, 4. osztály Nagy Márió, Kolompár Evelin, Bugár Rafael, Takács Szandra Mónika)

A gyerekek 4 versenyszámban indultak: 30 m­-es futás, helyből távolugrás, stuklabda dobása helyből, 1 kg-os  medicinlabda dobása előre. Nagyon ügyesek voltak. Néhány érmet sikerült megszereznünk: Kótai  Krisztofer 4 ezüst érmet szerzett (30 m­-es futás, helyből távolugrás, stuklabda dobása helyből, 1 kg-os  medicinlabda dobása előre), Takács Szandra Mónika 1 bronz érmet szerzett (helyből távolugrás), Bugár Rafael 2 ezüst éremmel tért haza (stuklabda dobása helyből, 1 kg-os  medicinlabda dobása előre).

                                                                                                                                          Takácsné Zsigmond Éva


 

 

Betlehemkészítő verseny

Betlehemkészítő verseny

Iskolánk 3. osztálya indult a győri betlehemkészítő versenyen, amelyet az előkelő II. helyen zártak. Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő tanároknak (Standi Réka, Kulicskó Kata)

Mozog az iskola

Mozog az iskola

Az egészséghónap záró programja idén is az egész iskolát megmozgató „Mozog az iskola” délelőtt volt. Ispánki Csaba Dök segítő, számos állomást szervezett a mozogni vágyó gyerekeknek. Az állomások felén külső sportegyesületek képviselői, magánszemélyek segítették a sportágakat kipróbálókat.

-          légpuska – Cseh Ferenc Mosoni Lövészegylet

-          steel darts – Szabó Róbert

-          kerékpározás – Szenyor Szabadidő Kerékpáros Sport Egyesület

-          ergométer – Nagy Gábor

-          akadálypálya

-          íjászat

-          agytorna

-          reggeli torna

További képek a Galériában

 

Óvodai csoportszoba berendezéseinek átadása

Óvodai csoportszoba berendezéseinek átadása

Kedves esemény zajlott kedd délelőtt az ÉAK tagozaton. Sor került a Rotary Club Mosonmagyaróvár 200.000. ft-os adományának megköszönésére. 
Köszönjük!

                                                        Ratkay Katalin

További információ:

http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/eltes-iskola_-_szemelyre_szabott_fejlesztest_kapnak_mosonmagyarovaron/2541058/

VI. Mosonmagyaróvári Ergométer verseny

VI. Mosonmagyaróvári Ergométer verseny sérültek részére

2017. december 6-án a Fehér Ló Közösségi Házba várták az ergométeres sportolókat. Több korcsoportban indultak tanítványaink. A verseny szervezőinek köszönhetően, minden indulót díjaztak, akik boldogan, éremmel a nyakukban, oklevéllel a kezükben érkeztek vissza az iskolába. Gratulálunk minden aktív, sportszertő, lelkes diáknak!

Jegyzőkönyv az eredményekről


Miki, Miki, Mikulás

Miki, Miki, Mikulás

2017. december 6-án iskolánkban járt a Mikulás. Régi, kedves ismerős, Vörös István vállalkozik minden évben erre a nemes feladatra. Az osztályfőnökök pár mondatos jellemzést írtak a diákokról, amely alapján értékelte, jutalmazta, dicsérte, vagy pozitívabb viselkedésre sarkallta a nebulókat. A csomagbavalót  az Éltes Alapítvány és Nagy Sándor, a Szigetközi Sasok vezetője biztosította. Köszönjük!

Szponzori teadélután

Szponzori teadélután

2017. december 13-án szerveztük meg hagyományos teadélutánunkat, amelyre többségében olyan magánszemélyek, egyesületek, civil szervezetek kapnak meghívást, akik önzetlenül segítették valamilyen formában intézményünket. Ez a délután lehetőség arra, hogy személyesen is köszöntetet mondjunk adományozóinknak. Tánccsoportunk, pedagóguskórusunk és két tanítványunk szavalata után intézményvezetőnk, Éder Etelka összefoglalta az eltelt év eseményeit. A teázáshoz a hozzávalókat intézményünk kollektívája biztosította.  

Mikulásvacsora

Mikulásvacsora

Csokival teli csomagok, mosolygós arcok és 12 jóllakott pocak. A Flos Floris Egyesület az iskola kollégistáit lepte meg vacsorameghívással és ajándékkal Szent Miklós napján. 
Köszönjük!

Motoros Mikulás és ÉSSE Mikulás Disco

Motoros Mikulás és ÉSSE Mikulás Disco

Idén együtt szervezte a sérült fiatalok és tanulók Mikulásváró délutánját az ÉSSE győri szervezete, a Győr és Környéke Motorosok Baráti Körével. Iskolánkból egy egész busznyi tanuló utazott a várva-várt délutánra. Édesség és zenés program várta a gyerekeket, akik beszámolóik alapján nagyon jól érezték magukat.  

http://www.essegyor.hu/fotoalbum/67/motoros-mikulas-es-mikulas-disco---2017

Nagy öröm a jégen

NAGY ÖRÖM ÉRT MINKET A JÉGEN

Kedves Topcool Kft!

Kedves Korcsolyapályán Dolgozók!

 
Köszönjük a szerda délelőtti felejthetetlenen jégen csúszkálás élményét!
Köszönjük hogy kérés nélkül megnyitották nekünk a pályát és ilyen szeretettel vettek minket körül!
Köszönjük hogy kerekesszékes, súlyosan halmozottan fogyatékos tanulóink átélhették ezt az élményt!
 
Kívánunk Önöknek jó munkát, jeget eleget, és pihenős meghitt karácsonyt!
 
Dávid, Milán,Csilla és Brendon nevében:
Ratkay Katalin gyógypedagógiai tanár-szomatopedagógus
Novits Helga gyógypedagógiai asszisztens
Fazekas Ilona gyógypedagógiai asszisztens
Éltes EGYMI Mosonmagyaróvár
 
Mosoni karácsony 2017.

Mosoni karácsony 2017.

Minden év decemberében a Lions- klub helyi szervezete a Fehér Ló Közösségi Házba hívja a tehetséges, de rászoruló gyerekeket. Intézményünk a tanulókon kívül, műsorral is készült a jótékonysági estre. Fellépett néptánccsoportunk, pedagógus kórusunk, két tanítványunk pedig verssel örvendeztette meg a tisztelt hallgatóságot.

Köszönjük!

 

Jótékonysági kirándulás Bécsbe

Téli kirándulás Bécsben

Az Ad Flexum Caritas Alapítvány jóvoltából a téli szünet előtt iskolánk 12 tanulója Bécsben járt az Európa-szerte híres karácsonyi vásárban. A tanulókat Bazsó Bálint és Pauker Jakab kalauzolta Bécs belvárosában. A városnézés során megcsodáltuk Bécs gyönyörű karácsonyi fényeit, betértünk a Szent István-székesegyházba, megtekintettük a bécsi Parlament épületét, az egykori császári palota épületegyüttesét.

A Városháza előtt felállított adventi vásár fényeivel, kézműves karácsonyi portékáival, hangulatával lenyűgözte a tanulókat. A hideg időben jólesett a forró tea és a meleg kürtöskalács.

Köszönjük, az Ad Flexum Caritas Alapítványnak, támogatóiknak a kirándulást, mely szép karácsonyi ajándék, feledhetetlen élmény volt mindannyiunk számára.
                                                                                                                                         Maász Györgyi
                                                                                                                                         gyógypedagógus

Karácsonyi ünnepség 2017

Karácsonyi ünnepség

A szünet előtti utolsó tanítási nap a karácsonyvárás jegyében telt. Nemcsak osztályszinten emlékeztünk meg a közelgő ünnepről, hanem iskolai szinten is. Az idei ünnepélyt az ÉAK munkaközösség szervezte, Tamás Eszter és Kelem Ferencné vezetésével. A műsort gazdagította a zeneterápiás csoport fellépése és a pedagóguskórus énekszáma.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Éltes Nap 2018.

Éltes Nap 2018.

Iskolánk névadójának születésnapja környékén tartjuk, hosszú évtizedek óta az Éltes napot. Ezen a napon megemlékezünk a gyógypedagógia-történet nagy alakjáról. A Fehér Ló Közösségi Házban minden osztálynak, csoportnak lehetősége van arra, hogy egy-egy jelenettel bemutatkozzon az intézmény diáksága előtt. Idén nagyon színes volt a paletta, változatos műfajban léptek színre a tanulók.

Képek a Galériában

Farsangfarkán farsangoltunk

Farsangfarkán farsangoltunk

Vidám jelmezes felvonulással kezdődött a farsang az iskolában. Több osztály csoportos jelmezzel készült, voltak smiley-k, törpök, indiánok, kották, Bogyók és Babócák… Sokan egyéni maskarát húztak magukra, akik között találkozhattunk fantasztikus hősökkel, hercegnőkkel, tűzoltóval, vagy akár zsákbamacskával is. A díjakat adományokból válogattuk. Sok-sok értékes tombolatárgy került kisorsolásra, amelynek jelentős része szintén felajánlás volt. A büfét a Szülői Munkaközösség biztosította. Külön köszönjük az SZM vezetőjének, Artner Anikónak a sok-sok szervező munkát.

További képek a Galériában
 

Házi vers - és prózamondó verseny 2018.

Házi vers - és prózamondó verseny

2018. 02. 21-22-én zajlott iskolánkban az Éltes Megyei Vers- és Prózamondó Verseny intézményi selejtezője. A tanulók többsége heteken keresztül készült arra, hogy a nyilvánosság előtt bizonyítsa tehetségét. A zsűri nagyon körültekintően próbálta kiválasztani az a 3-3 szavalót, aki képviselni fogja iskolánkat a jövő heti megmérettetésen.
Gratulálunk a továbbjutott tanulóknak!

Első Magyar Parasport Napja 2018.

Első Magyar Parasport Napja

2018. február 22-én első ízben kerül megrendezésre a Magyar Parasport Napja hazánkban. Intézményünk utazó munkaközössége támogatja és segíti az ügy előremozdítását.  Utazó gyógypedagógusaink 2018. 02. 19-23. közötti héten, érzékenyítő órákat tartanak a többségi iskolákban.
Anyaiskolánkban szerdán érzékenyítettük diákjainkat. PPT és filmet vetítettünk a témáról. Többek között ki lehetett próbálni a csörgőlabda játékot és a kerekesszékes közlekedést. 
További képek a Galériában

X. Méhecske ergométeres verseny 2018.
X. Méhecske ergométeres verseny 
 
A Méhecske Alapítvány idén 10. alkalommal szervezte meg az evezős ergométer versenyt Győrben (2018. 01. 31.). A versenyre az ország minden tájáról és még Szlovákiából is érkeztek. Tíz évvel ezelőtt kettő, idén tizenkettő csapat harcolt a győzelemért. A résztvevők neves sportolókkal is megküzdhettek.
Az összefoglaló helye: http://mehecske.webgenerator.hu/hu/hirek/10-evezos-ergometer-verseny/

Diákjaink ügyesen és eredményesen szerepeltek, mindannyian elismerésben részesültek. Gratulálunk!

Adomány szemüveg vásárlásához

Adomány szemüveg vásárlásához


A „Beteg Gyermekekért Alapítvány Halászi”  Tonomárné Márta elnök asszony közbenjárásával, 50 000- Ft. szemüveg-vásárlási támogatást ajándékozott iskolánk egyik gyengénlátó diákjának. Dani boldogan viseli az új szemüvegét.
Köszönjük szépen!
                                              Takács Erzsébet
                                                 osztályfőnök

XXIV. Éltes Mátyás Megyei Vers- és Prózamondó Verseny

XXIV. Éltes Mátyás Megyei Vers- és Prózamondó Verseny

Majdnem negyed évszázada szervezi iskolánk a megye gyógypedagógiai intézményei számára az egyik kulturális megmérettetési lehetőséget, a megyei vers- és prózamondó versenyt. Idén 7 intézmény részvételével, 50 tanuló bevonásával folytatódott a vetélkedés. Vers és próza kategóriában, korcsoportra, tagozatra és fogyatékossági fokra bontva egyenlő eséllyel indult minden résztvevő. A zsűri sok esetben nemcsak az első három helyet osztotta ki, hanem különdíjat is adományozott a szépen szavalóknak. Gratulálunk!    

Megemlékezés március 15-ről

Megemlékezés március 15-ről

Iskolánk Alsó tagozata készült ünnepi műsorral a márciusi eseményekről. Zene, tánc, dal, szavalat,  PowerPointos kivetítés színesítette az emlékezés perceit. Az ünnep mondanivalója: „Magyarország 1848 március 15-én az összefogásról, a küzdeni akarásról, az önzetlenségről tett tanúbizonyságot. …ebből a napból erőt tudunk meríteni magunknak, hisz ugyanazon értékekre van ma is szükségünk és ezek közt legfontosabb az összefogás…”
További képek a Galériában

Szakiskolás Kulturális Fesztiválja

Szakiskolás Kulturális Fesztiválja

Győrben került megrendezésre 2018. március 22-én a Szakiskolák Kulturális Fesztiválja. A megnyitót a GYMSZC Pattantyús- Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Színháztermében tartották. A GYMSZC Szabóky Adolf Szakiskolája adott helyszínt a versmondók műsorszámainak. Az országos versenyre 15 intézményből jöttek diákok. Iskolánk tanulói nagyon szép eredménnyel szerepeltek. Holczinger Péter Erik első, Gaál Martina 3. helyezett lett az ÉAK vers kategóriában.
Gratulálunk!
                                                                                                                                  Kelemen Ferencné
                                                                                                                             gyógypedagógus, felkészítő
 

Kapkodd a lábad!

Kapkodd a lábad!

2018. március 27-én részt vettünk Győrben a megyei Kapkodd a lábad! váltóversenyen 10 alsó tagozatos tanulóval (7 fiú, 3 lány). A verseny jó hangulatban telt, nagyon jól érezték magukat a gyerekek. Végül a 3. helyezést sikerült elérni a csapatnak!
Gratulálunk!

                                                                                        Takácsné Zsigmond Éva
                                                                                       gyógypedagógus, felkészítő

Jótékonysági műsor -ajánló 2018.

„NYÚLCIPŐ” Megyei Erdei Futóverseny

„NYÚLCIPŐ” Megyei Erdei Futóverseny

2018. április 5-én részt vettünk 7 tanulóval ( Kótai Krisztofer 1.o., Németh Roxána 3.o., Nagy Márió 4.o., Fekete Kornél 5.o.,Kótai Gergő 6.o., Balikó Renátó 7.o., Szücs Zoltán 7.o)  a „NYÚLCIPŐ” Megyei Erdei Futóversenyen Sopronban. Kótai Krisztofer ezüstéremmel, Szücs Zoltán szintén ezüstéremmel tért haza, így ők részt vehetnek az országos döntőben. A többi tanuló is sikeresen teljesítette a távot. Az összesített csapatversenyben az 5. helyet szereztük meg.
Gratulálunk!

                                                                                                                         Takácsné Zsigmond Éva  
                                                                                                                               gyógypedagógus     

Komplex tanulmányi verseny 2018.

Komplex tanulmányi verseny 2018.

Diákjaink 2018. április 10-én Sopronban voltak a megyei komplex tanulmányi versenyen. A másfél hónapos intenzív felkészítés eredményesnek bizonyult, mivel tanítványaink ezüstérmesek lettek.

Tanulók:
Kótai Dániel 6.o.
Hima Diána 7.o.
Nyul Balázs 7.o.
Szücs Zoltán 7.o.

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítőknek!

 

 

Újabb ezüstérem

Újabb ezüstérem

Tanítványaink ismét megmérettettek. Megyei matematikaversenyen voltak Csornán, ahol évfolyamonként egyéniben mérték össze tudásukat. A 4. osztályos Bugár Rafael és a 8. osztályos Decsi Dániel II. helyen végzett.
Gratulálunk a tanulóknak és a felkészítőknek.!

 

Tánc Világnapja - programajánló

Mesemondó verseny - Bécs

Mesemondó- és szavalóversenyen a Mátyás király emlékév alkalmából Bécsben

2018. április 14-én az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMAPED) felhívására intézményünk két 8. osztályos tanulója részt vett a Mátyás király emlékév alkalmából megrendezetett mesemondó- és szavalóversenyen. A versenyen – melynek védnökségét Magyarország nagykövete dr. Perényi János vállalta – több ország közel 300 tanulója vett részt. Három helyszínen, több kategóriában független zsűri bírálta el az indulókat. Tanítványaink, Veres Evelin Anna és Szegedi Zoltán Magyarország Bécsi Nagykövetségén adtak elő egy-egy Mátyás királyról szóló mesét, mely egyben a rendezvény ünnepélyes eredményhirdetésének is helyszíne volt, amelyet Foki Dániel operaénekes műsora nyitott meg.
A zsűri döntéséig rendelkezésünkre álló szabadidőben megnéztük a Nagykovácsi Muzsikusok és a Szivárvány gyermek-néptánccsoport előadását, s megcsodáltuk Bécs belvárosát.
Gyönyörű környezetben, színvonalas rendezvény résztvevői voltunk, melyet köszönünk az iskolának és az Éltes Mátyás Alapítványnak.

                                                                                                                                            Maász Györgyi
                                                                                                                                         gyógypedagógus

Megvédtük 2. helyünket a Labdarúgó Tornán

Megyei Labdarúgó Torna - Tavaszi forduló

Iskolánk focicsapata a tavaszi idényben is remekelt. A körmérkőzéses versemyről  ismét ezüstéremmel tértek haza.  

Gratulálunk!

Megyei Kulturális Bemutatkozó 2018.

Megyei Kulturális Bemutatkozó

2018. május 10-én Sopronban voltunk a megye gyógypedagógiai intézményeinek szervezetett kulturális bemutatón. Az ÉAK tagozat F/3-4-es csoportja népi játékkal, a TANAK-os  8. osztályosok a mozgás és lendület kategóriában modern tánccal és jelnyelves koreográfiával készültek. Mindkét csoport bemutatkozását díjjal  - ezüst és bronz érem - jutalmazta a zsűri.

Gratulálunk a gyerekeknek és a felkészítőknek!

 

Balettelőadás a kiválóknak

Balettelőadás a kiválóknak

A Győri Tankerületi Központ gálaműsort szervezett az iskolák kiváló tanulóinak, akik a tanév során eredményesen szerepeltek egy-egy megyei, regionális, vagy akár országos vetélkedésen. A Győri Nemzeti Színház nézőtere megtelt a 70 iskola diákjaival. Intézményünk tanulói közül néhányat mi is elvittünk erre az ünnepi alkalomra. Nagy sikert aratott a két balettelőadás.

Köszönjük!

ÉSSE Gyermeknap 2018.

ÉSSE Gyermeknap 2018

Idén is megszervezte érdekvédelmi szervezetünk az ÉSSE a gyermeknapot. Iskolánk több csoportja is elutazott a rendezvény  helyszínére, a győri Xantus János  Állatkertbe. Változatos progamokkal, ingyenes állatkerti belépővel, édességel, fagyival kedveskedtek a látogatóknak. 
Köszönjük!

Nyílt nap a szakembereknek

Hospitálási lehetőség - Járási Gyógypedaógusi Munkaközösség

Az EGYMI, mint a járási gyógypedagógusi munkaközösség koordinátora, hospitálási lehetőséget biztosított a többségi iskolákban dolgozó gyógypedagógusoknak - együttnevelést segítő pedagógus - . Óralátogatást szerveztünk, mind az alsó, mind a felső tagozaton. Szomorúan konstatáltuk, hogy nagyon kevesen érdeklődtek, éltek a lehetőséggel.

Ifjúsági VOLUTA 2018

Ifjúsági VOLUTA 2018

2018 júniusában 12. alkalommal kerül megrendezésre a VOLUTA Nemzetközi Vizikarnevál. A rendezvénysorozat része volt június 2-án az Ifjúsági VOLUTA, melyen iskolánk csapata is megmérettette magát. A tisztes helytállást – annak ellenére, hogy csapatunk nem elsőként ért a célba – a szervezők aranyéremmel jutalmazták.

Köszönjük a Szülői Munkaközösség vezetőjének, Artner Anikónak, hogy ismét gondoskodott a versenyzők folyadék- és energiapótlásáról!

Köszönjük a szervezőknek a kellemes élményét és a biztatást!


                                                                                                                   Maász Györgyi
                                                                                                                  gyógypedagógus

Zeneterápiás koncert

Zeneterápiás emlékkoncert

Iskolánk zeneterápiás csoportja 2018. 06. 01. péntek délután bemutatkozó koncertet adott. Célunk az volt, hogy megismertessük a szülőket az iskolában folyó egyik tehetségfejlesztő tevékenységünkkel. Hetek óta lelkesen készültünk a délutánra. Sokan érdeklődtek, eljöttek, így majdnem megtelt a Wesco terem. Koncertünket a nemrégiben elhunyt alapítónk,  Ondréné Geiszbield Mária emlékének ajánlottuk.
 

 

Gyermeknap 2018.

Gyermeknap 2018.

Pénteken (2018. 06. 01.) megrendeztük szokások gyermeknapunkat az iskolában. A Szülői Munkaközösség, Artner Anikó vezetésével hetek óta gyűjtötte az adományokat, az ebédhez és a tízóraihoz valókat. Nagyon sok magánszemély, szervezett segítette a program megvalósítását.
Köszönjük!

További képek a Galériában!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Éltes Alapítvány

Dukainé Börzsei Márta

Kósa Zsuzsanna

Family Friss KFT

Mosonmagyaróvári Lövészegylet 

Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület

Hegedűs Maya Szülei

Harczi Martin Szülei

Fülöp Nóra Anyukája

Biri Dominik Anyukája

Baróti Stefi Szülei

Szigetközi Sasok

SZA-SZE Hús Kft.

TESCO

Tűzoltóság

Rendőrség

 

 

 

 

 

Összetartozás Napja 2018.

Összetartozás Napja 2018.

Ebben a tanévben az Autista tagozat pedagógusai, diákjai összeállításában emlékeztünk meg a 98 évvel ezelőtt zajlott eseményekre. Néhány közismert zeneszám, idézet mellett felemelő volt hallgatni a határon túli, vagy tengeren túlra kerültek önvallomását saját magyarságukról.
Köszönjük!

 

 

Ballagás 2018.

Kedjetek el élni...

A rossz idő ellenére derűs hangulatban búcsúztattuk iskolánk 8. és 12. osztályos tanulóit. A 7. osztályos diákok köszöntője után, intézményvezetőnk Éder Etelka visszaemlékező gondolatai csaltak mosolyt a hallgatóság arcán és lelkében. Pedagóguskórusunk zenés útravalóval bocsátotta a nagybetűs életbe a diákokat.
A TANAK tagozatról elballagók a győri szakiskolában folytatják tanulmányaikat. Az ÉAK-os ballagó, iskolánk készségfejlesztő tagozatán folytatja tanulmányait.
Sok sikert kívánunk minden búcsúzónak!
További képek a Galériában.


© 2014 Powered by WebSiter