Mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

 

akadalymentes
Ma 2023. 10. 4, szerda, Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Első tanítási nap

A 2022/2023-as tanév

első tanítási napja

2022. szeptember 1. (csütörtök)

800 óra.

A nap programja:

 •  800 óra tanévnyitó ünnepély,
 •  óvodások, 1. osztályosok szülei számára rövid szülői értekezlet,
 •  tankönyvosztás,
 •  szervezési feladatok,
 • 1300 óra hazamenetel.

 

Tanévkezdő adomány

Tanévkezdő adomány

Iskolánk 5 tanulójának családját ajándékozta meg a Katolikus Karitász 5000 forinos ajándékutalvánnyal.

Katolikus Karitász

Tanévnyitó képekben 2022.

További képek a Galériában

Megyei Atlétika Bajnokság

Megyei Atlétika Bajnokság

2022. szeptember 29-én (csütörtökön) felsős tanulóinkkal részt vettünk a Megyei Atlétika Bajnokságon Győrben, amely az Olimpiai Parkban került megrendezésre. Tanulóink szép eredményeket értek el. Ezúton is gratulálunk nekik.                                                

                                                                                                      Takácsné Zsigmond Éva

Beszámoló az Európai Diáksport Napról

Beszámoló az Európai Diáksport Napról

2022.09.30.

Intézményünk a 2022-2023-as tanévben is csatlakozott az Európai Diáksport Nap c. rendezvényhez, melyet szeptember 30-án (pénteken) tartottunk.

Az időjárás egy kicsit megtréfált minket, így programunkat intézményen belül tartottuk.

Bevezetéseképpen közös zenés tornán vettek részt tanulóink. Aztán 7 helyszínt biztosítottunk a gyermekek és kísérőik számára, hogy különböző sportokat, mozgásos feladatokat kipróbálhassanak. Terembeosztás segítette a kollégákat, hogy a torlódásokat elkerüljük.

A helyszínek a következők voltak:

 1. WESCO: szeriális körpálya (Tné Zs. Éva)
 2. KONDITEREM: evezőpad, elliptikus tréner (új eszközeink) kipróbálása (kísérő pedagógusok
 3. FEJLESZTŐ TEREM 2. em.: célba dobó játékok (Vné O. Andrea)
 4. KÖNYVTÁR: lúdtalp torna (Bné G. Gabriella)
 5. MOZGÁSFEJLESZTŐ TEREM: népi gyermekjátékok ( Szné S. Andrea)
 6. NAGY TORNATEREM: floorball játék (kísérő pedagógusok)
 7. NAGY TORNATEREM: csörgőlabda játékok (M. Éva)

 

3-4-5. osztályos tanulóink úszásoktatáson vettek részt a Móra Ferenc Általános Iskola tanuszodájában. Az oktatás elsődleges célja a víz megszerettetése.

Tanulásban akadályozott felső tagozatos, autista 4-es csoport tanulói és nevelői ellátogattak a Mosonmagyaróvári Darts Clubba, ahonnét rengeteg élménnyel tértek vissza.

Zárásként, mire az időjárás is jobbra fordult, iskolánk néhány kijelölt tanulója lefutotta a 2022 métert a Báger-tó futópályáján.

A színes és sokoldalú feladatsoroknak köszönhetően a programsorozatunk jó hangulatban telt. Köszönöm a pedagógusok, kísérők aktív munkáját.

 

                                                                                       Takácsné Zsigmond Éva

Egy felejthetetlen nap a Family Parkban

Egy felejthetetlen nap a Family Parkban

 

2022. október 13-án iskolánk 39 tanulója (vegyesen az óvodai, értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott és autista tagozatokról) és 13 kísérő vett részt egy egész napos kiránduláson az ausztriai Family Parkban.

Mivel nem volt nagy tömeg, nagyon jól tudtak együtt mozogni, megállni minden olyan játékeszköznél, ami megfelelt a gyerekek érdeklődési körének. Így mind a kevésbé bevállalósak, mind a bátrabbak megtalálták a számukra megfelelő szórakozást, rengeteg dolgot sikerült kipróbálni. Lehetőségük volt több helyen kicsit megpihenni, étkezni. Pozitívan nyilatkoztak arról is, hogy a mellékhelyiségek kialakítása és a pelenkázó helységek is alkalmasak voltak arra, hogy a gyerekeket megfelelő körülmények között elláthassák. Feledhetetlen, életre szóló, meghatározó élmény volt tanítványaink számára a Family Parkban töltött nap. A kirándulás, a játékok segítették a gyerekeket abban, hogy – ha csak rövid időre is, de – kiszakadjanak hétköznapokból, s mentesüljenek az iskolai kötelességek alól. A sokak számára ismeretlen helyszín közös bejárása, az ismeretlen játékok kipróbálása (olykor saját bátorságukat próbára téve) hozzájárult a tanulók önbizalmának erősödéséhez. Jó volt az arcukon látni, hogy mennyire boldogok. A rendelkezésünkre álló időkeret lehetővé tette, hogy a gyerekek igényeit figyelembe véve többször visszatérhessenek egy-egy attrakcióhoz, így ők maguk is részt vehettek a nap programjának alakításában. Az egymás támogatása, lelkesítése, a közösen átélt élmény erősítette a közösséghez való tartozás pozitív érzését, a közösség erősödését.

A tanulók többsége sosem jutott volna el ide, ha nincs ez a lehetőség. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a gyerekek és felnőttek számára egyaránt valódi kikapcsolódást, páratlan élményeket nyújtó programon.

További képek a Galériában

Boldogságóra Program- a hónap csoportja

A hónap csoportja

Iskolánk F/4. csoportja a Boldogságóra programban elnyerte a hónap csoportja megtiszető címet.

Gratulálunlk!

 

SPORTNAP GYŐR

SPORTNAP GYŐR

Intézményünk néhány tanulója részt vehetett 2022. december 1-jén a Győri Atlétikai Club által szervezett sport rendezvényen az Olimpiai Sportparkban, melyen több sportágat is ki tudtunk próbálni. (DARTS, ERGOMÉTER, BOCCIA, VAK PINPONG, CSÖRGŐLABDA, BUBORÉK FOCI, VR SZEMÜVEG, PS JÁTÉK, KEREKES SZÉKES LÉZERHARC)

A gyermekek nagyon jól érezték magukat a programon, meglepetésként egy kis ajándékcsomagot is kaptak.

                                                                                        Takácsné Zsigmond Éva

 

ÉSSE Mikulás Diszkó Győr

ÉSSE Mikulás Diszkó Győr

 

Hagyományos karácsonyváró, Mikulást búcsúztató ÉSSE rendezvényen voltunk Győrben. Nemcsak a résztvevők, hanem az intézmény is ajándékban részesült Firtl Mátyás volt országgyűlési képviselő úr felajánlásának köszönhetően. Az ajándékozás után a táncparkett várta a résztvevőket. Tanítványaink nagyon jól érezték magukat. Köszönük az ÉSSE munkáját!

 

https://www.essegyor.hu/hirek/hirlevel_2022_december/0

 

Mikuláscsomag és pizzaevés

Mikuláscsomag és pizzaevés

Széles összefogás előzte meg az idei mikulásnapot. Artner Anikó, az SZM vezetője felhívásban kérte az adakozni tudókat, hogy segítség adományaikkal iskolánkat, tanulóinkat. A rengeteg felajánlásnak köszönhetően nemcsak mikuláscsomag jutott a gyerekeknek, hanem pizzaszelet is a tányérokra, nagy örömet okozva ezzel a diákoknak. Köszönjük a sok adakozónak és a szervezőknek!


IX. Mosonmagyaróvári Ergométeres verseny

IX. Mosonmagyaróvári Ergométeres verseny

December 7-én szervezték meg a hagyományos Mikulás-kupát a Flesch központban. Iskolánk sok tanulója is nevezett a versenyre, sokuk csillogó éremmel tért vissza az almamáterbe. Gratulálunk a versenyzőknek!

A jegyzőkönyv az alábbi linkről letölthető:

https://hunrowing.hu/wp-content/uploads/2022/12/IX.-Mosonmagyarovari-Ergometer-Verseny-2022-JEGYZOKONYV.pdf

https://hunrowing.hu/verseny/ix-mosonmagyarovari-ergometeres-verseny/

Karácsonyi ünnepély

Karácsonyi ünnepély

Az utolsó tanítási nap kiemelt eseménye az ünnepély volt. A megemlékezés szervezője a TANAK tagozat pedagógusai voltak, de a tanulók többsége egy-egy vers, tánc, dal előadásával részese volt az ünnepségnek. 

 

Farsang az Éltesben

Farsang az Éltesben

A farsangi időszak bál nélkül nem zárulhat iskolánkban sem. Feldíszítettük a tornatermet, tombolát gyűjtöttünk és csomagoltunk. A Szülői Munkaközösség Artner Anikó vezetésével feltöltöttük a büfét szendviccsel, üdítővel és süteménnyel. Jelmezes felvonulással vette kezdetét a délután. A zsűri jószívűségének köszönhetően minden induló jutalomban részesült. A tombolán is csak nyerni lehetett. A jó hangulatnak köszönhetően hamar elröppent a délután.
Köszönjük a Szülők és a Felajánlók, Támogatók segítségét, adományát, munkáját!
További képek a Galériában

 

Nyugdíjbavonult Éder Etelka intézményvezető

Búcsúztunk intézményvezetőnktől, Éder Etelkától nyugdíjbavonulása alkalmából

„Több mint 40 éve a pedagóguspályán, ebből 37 éve gyógypedagógusként, melyből 21 éve intézményvezetőként itt az Éltesben dolgozik: Éder Etelka. Pedagógusként része volt a ’90-es évek kisegítő iskolákat érintő átalakulási folyamataiban: az intézmény korai fejlesztő ellátással, középsúlyos értelmi fogyatékos és autista tanulók csoportjával bővült. Több tagozaton és évfolyamon is tanított. 2000-ben a középfokú oktatás megkezdésével az Éltes iskola jogilag többcélú intézménnyé vált: speciális szakiskolai előkészítő és készségfejlesztő speciális szakiskolai évfolyamok indultak, melyek a gyakorlati évfolyamokra készítették fel a tanulókat. Szövő szakoktatóként meghonosította a szövés tanítását a középfokú iskolai évfolyamokon. Nagy szakértelemmel hangolta össze tanulók oktatását, fejlesztését, hatékonyan kezelte a nevelési helyzeteket: a gyerekek, fiatalok számára mindig megértő, támogató légkör megteremtésére törekedett.
Vezetői karizmáját a nevelőtestület felismerte és 2002-ben igazgatóvá választotta. Legfőbb, ideális célja akkor és most is: Mosonmagyaróvár és a hozzá tartozó járás fogyatékos gyermekeinek teljes körű ellátása. Nemsokkal ezután az intézmény jelenlegi helyére költözését és – az idők szavát meghallgatva – egységes gyógypedagógiai módszertani intézménnyé alakulását irányította, mely új lehetőségeket és feladatokat jelentett: az utazó gyógypedagógusi szolgálat megszervezésével a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók óvodai és iskolai integrációjának szakmai támogatója lett. A helyi társadalmi igényekre figyelve 2006-ban gyógypedagógiai óvodai, 2008-ban fejlesztő iskolai ellátást indított az intézményben. Vezetése alatt a szervezet folyamatosan fejlődött, az eszközpark bővült, korszerűsödött, a játszótér, az udvar megújult. Számos hazai és nemzetközi projekt koordinátoraként vagy partnereként méltón képviselte intézményünket és a magyar gyógypedagógiai nevelést, oktatást. Személyes tulajdonságaival, vezetői kvalitásaival, közösségépítő, szervezetfejlesztő és változásmenedzselő szakértelmével bevezette az Éltes iskolát a 21. századba. Bármilyen szakmai siker érte, mindig, minden fórumon kiemelte, hogy: ilyen felkészült, innovatív gondolkodású, elkötelezett és összetartó nevelőtestület, munkatársi közösség nélkül, mint amilyen a miénk, nem sikerülhetett volna. A munkával töltött évei, tanulással, továbbképzéssel és gyermekei felnevelésével töltött évek is egyben.
Mindezek mellett magáról a pedagógus, gyógypedagógus hivatásról sem feledkezett meg: mesterpedagógus szakértőként a tanügyigazgatás, a felnőttoktatás, a tanfelügyelet és a pedagógusminősítés területén is kiemelkedő munkát végzett. A Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének Számvizsgáló Bizottsági tagjaként éveken keresztül aktívan részt vett a szervezet munkájában, célkitűzéseinek megvalósításában. 2009-ben, a MAGYE 37. Országos Szakmai Konferenciájának fő szervezője lett, itt Mosonmagyaróváron.
Sokrétű társadalmi tevékenysége között első helyen mindig az Éltes Alapítvány kuratóriuma működésének, jótékony munkájának segítése áll már 20 éve. Kiemelkedő életpályáját munkatársain, az érintett családokon és gyerekeken, felnőtteken kívül mások is észrevették. Bizonyítja ezt a Nap emlékérem, a Bárczi Gusztáv Emlékérem, a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díj és a Polgármesteri elismerés.Gratulálunk!”

                                                                                                                                Nevelőtestület


© 2014 Powered by WebSiter